Forróságban főzni?

borscs nyár/leves/hűsítő
Nem csoda, ha ebben a forróságban nincs kedve senkinek főzni – de enni azért mégiscsak kellene valamit, még akkor is, ha ilyenkor leginkább az ásványvíz fogy.


Ez a recept is egy jéghideg leves, amolyan borscsféle, de gondolom, az oroszok csúnyán néznének rám, ha ezt tálalnám fel nekik ezen a néven. Annak javaslom, aki van olyan szerencsés, és kertes házban lakik, mert a céklát meg kell sütni, és az bizony meleggel jár. Viszont nagyon jól megsül messze a háztól a faszénen, elég csupán öt percet a közelében lenni.

Hozzávalók:

• 1 kg cékla
• ½ kg kovászos uborka
• 1 fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• cukor ízlés szerint
• fehérborecet
• olívaolaj
• só, bors
• 1 nagy csokor kapor
• jégkockák


A céklát pucold meg, vágd negyedekbe, locsold meg olívaolajjal és ecettel, majd sózd-borsozd. Fogj össze négy negyedet, és alufóliába tekerve faszénparázs felett süsd meg.

Természetesen hűvösebb időben készülhet a sütőben is, de így sokkal füstösebb, jobb az íze.

Amikor megsült, turmixold össze a kovászos uborkával, a fokhagymával, a kaporral és a jégkockákkal. Minél krémesebb, annál jobb!

Ízesítsd még cukorral, és tálald a felkockázott hagymára szedve. Tejfölt és uborkát kínálhatsz még hozzá. Igazán hűsítő, ízletes leves.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek