A kelt tészta nem mumus! - Diós kenyér

DIS_SZENDVICSKENYR

kelt tészta/kenyér

A formában sütött kenyerek a kezdők kedvencei, mert nem laposodnak el, mindig megtartják a formájukat – a diós kenyér pedig sokak szerint az egyik legfinomabb fajta.

cikk-tipus-recept

Ezt a kenyeret gyakran sütöm vasárnaponként, így a hét első pár napjában van mit csomagolnom. Nagyon finom főtt tojással és majonézzel, de valamilyen jófajta füstölt hússal is megállja a helyét!

Hozzávalók:

• 4 dl teljes kiőrlésű rozsliszt
• 4 dl sima liszt
• 3,5 dl langyos víz
• 0,5 dl olívaolaj
• 3 marék durvára vágott dió
• 2 ág rozmaring levelei
• 1 kocka élesztő
• 1 kk sikér
• 1 kk édes tejsavó por

Az élesztőt meleg vízzel keverd el, majd add hozzá a liszthez, amit előtte alaposan vegyíts el a sikérrel és a tejsavóporral. (Tejsavóport bioboltban vásárolhatsz. A rozsliszttel készült kenyerek jobban megkelnek tőle.)

Öntsd bele az olajat is és sózd meg. Dagaszd húsz percig, majd lefedve langyos helyen  keleszd duplájára. Gyúrd át, és tedd bele a diót is a rozmaringgal együtt.

Formázd meg, takard le és 30 percig pihentesd újra. 240 fokos sütőben addig süsd, amíg a hangja kongó hangot ad, ez kb. 40 perc.

 

cikk-tipus-linkek

Gyerekkoromban sok pékség működött a városban, nem költözött ki minden a legtávolabbi külvárosba, ipartelepekre. Akkor még naponta lehetett érezni a friss kenyér csodálatos illatát az utcán sétálva, de a pékautók is vitték magukkal amerre jártak. | A kelt tészta nem mumus! - 1. rész

Oszd meg másokkal is!
Mustra