Ripsz-ropsz karácsonyi menü - desszert

xmas_sutiAz egyszemélyes adagokban tálalt desszertek nagyon elegánsak. Ennek itt az a nagy előnye, hogy lenyűgöző szépsége ellenére nincs vele sok munka, még sütni sem kell.

cikk-tipus-recept

Gyorsan összeállíthatod, csak közvetlenül tálalás előtt kell vele egy keveset foglalkozni. Ha van karamellizáló pisztolyod, a sütőt sem kell bekapcsolnod, elég a cukrot egy kicsit meglánszórózni a narancsszeleteken.
 

Ricottatortácskák karamellizált naranccsal

• 60 dkg ricotta
• ½ dl joghurt
• 1 dl tejszín
• 10 dkg porcukor
• ½ csomag porzselatin
• 1 narancs reszelt héja
• 1 citrom reszelt héja
• 2 tk vaníliakivonat
• 15 dkg csokis keksz
• 8 dkg vaj
• 18 gerezd narancs
• 3 ek barnacukor


A kekszet turmixgépben őrőld finomra, keverd össze az olvasztott vajjal, és oszd 6 egyforma részre. Nyomkodd 1-1 formázó gyűrű aljára (ha nincs ilyenből 6 db, egy kicsit több időre lesz szükséged, hogy az első 1-2 adag lehűljön és újra tudd használni a gyűrűt, vagy egyszerűen használj kartonpapírból készített hengert, amit kicsit beolajozol, hogy könnyen kicsusszanjon a süti. A kartonhengert utána el is dobhatod.).

A ricottát a joghurttal turmixgépben keverd krémesre (vagy törd át szitán). A tejszínt verd kemény habbá a zselatinfixszel (vagy keverd hozzá a porzselatint a csomagon található utasítás szerint). A túróhoz finom mozdulatokkal keverd hozzá a tejszínhabot, a porcukrot, a reszelt citrushéjakat és a vaníliakivonatot. Oszd a krémet 6 részre és töltsd a kekszes alapokra. Tedd a hűtőbe legalább 1 órára.

2 narancsról éles késsel vágd le a héját úgy, hogy a fehér réteget is teljesen vágd le. Filézd ki a narancsot, vagyis a hártyák közül vágd ki a gerezdeket. Rendezd a narancsszeleteket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, szórd meg őket barnacukorral és 2 percre told grillfokozatra állított forró sütőbe. A karamellizált szeleteket rendezd a 6 lehűtött süti tetejére. Azonnal tálald.

cikk-tipus-linkek

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek